Kontrastene er store i Hardanger, og Sørfjorden er intet unntak. Der ligger nemlig sider- og fruktgårdene tett i tett – omkranset av hundretusenvis av frukttrær, stupbratte fjellsider og isbreen Folgefonna.

Veien mellom store natur- og kulturopplevelser er kort i Sørfjorden. I denne delen av regionen finner du flere av de mest kjente og spektakulære turmålene i Norge. Den famøse fjellformasjonen Trolltunga lokker til seg turister fra alle verdenshjørner. Det samme gjelder Dronningstien, som har eksplodert i popularitet de siste årene. Med utsikten som møter deg langs hele turen, er det lett å forstå hvorfor dette er blant favoritturene til H.M. Dronning Sonja. Husedalen er et litt mindre kjent alternativ, men turen blir ikke mindre spektakulær av den grunn. I Husedalen kommer du nemlig tett på fire flotte fosser – som ligger som perler på en snor oppover i fjellet mot Hardangervidda Nasjonalpark.

Men Sørfjorden er ikke bare et eldorado for de aktive. Det er også et eldorado for de mat- og kulturinteresserte. Det var i denne delen av fjorden, nærmere bestemt Tyssedal, det norske krafteventyret begynte. Det var også i Sørfjorden munkene slo seg ned og begynte med fruktdyrking. Sistnevnte er en viktig del av regionen, og man kan trygt slå fast at dette er Norges frukthovedstad. Her er det et unikt klima som gir optimale vilkår for å dyrke epler av høyeste kvalitet. Og når råvarene ikke kan bli bedre, ligger alt til rette for sider og saft i verdensklasse – produkter som kan kjøpes direkte fra de mange ulike gårdene og produsentene i Sørfjorden. Et godt tips er å kombinere sightseeing på fjorden med en sidersafari. Da får du oppleve det beste fra to verdener.

Sørfjorden passer som fot i hose også for de yngste. I «Mikkelparken» får barna hilse på Mikkel, Mikkeline og vennene deres. Familieparken i Kinsarvik er perfekt for barn mellom 1-10 år, og det mangler ikke på overnattingsalternativer med nydelig utsikt i nærheten. Det samme gjelder på nevnte Kraftmuseet og deres Kraftlab. Der får de yngste kombinere aktivitet og læring gjennom flere spennende aktiviteter.

Når man først er i Sørfjorden, kan det anbefales å oppleve selve fjorden. Det å kjenne vinden blåse i håret på en fartsfylt RIB-safari slår sjelden feil. Og er dere ekstra heldige, kan dere få øye på dyr som ørn, niser og spekkhoggere. Eller kanskje dere vil utforske fjorden i roligere omgivelser? Lei dere en kajakk og gli stille forbi den ene fjordperlen etter den andre. Dere kommer ikke til å angre!

Velkommen til Hardanger og Sørfjorden!

An icon of trees

Reiseinspirasjon

Les mer om eventyr i Hardanger!

Opplevelser i Sørfjorden

Flotte tur- og matopplevelser venter på deg i Sørfjorden!

Kraftmuseet

Den freda kraftstasjonen i Tyssedal ligg nede ved fjorden og er eit mektig monument over vasskraft- og industrieventyret som starta tidleg på 1900-talet. Eit besøk hjå Kraftmuseet gjev deg innblikk i kva som hende då Norge gjekk frå bondesamfunn til industrisamfunn. Museet fortel levande om rallarliv og ingeniørkunst, arkitektur og korleis det vaks fram moderne byar midt i vakker vestlandsnatur. Kraftmuseet er ein kjekk stad for heile familien, med ulike aktivitetar for born. Rebus blant turbinane, installasjonar der ein kan laga ekte elektrisitet. Film og omvising Besøket startar med den fengslande filmen «Industrieventyret», før verten tek deg med på omvising utanfor og inni katedralen av ein kraftstasjon i Tyssedal. Filmen startar klokka 11, 13 og 15. Fri vandring Du kan vandra fritt i kraftstasjonen, studera det legendariske kontrollrommet med marmortavler og sjå på utstillingane. Utstillinga Norsk vasskraft drar deg gjennom heile den norske vasskrafthistoria - frå pionertid til kraftsosialisme og monstermaster i Hardanger.  Museumskafé I museumkafeen får du handverkskaffi og små rettar. Lokalmat og drikke. Vi serverer sider frå Hardanger. Museumsbutikk I butikken finn du bøker, gåveartiklar, designvarer og eit utval drikkekoppar, termosar og flasker. Parkering​​​​​ Når du kjem til museet, finn du enkelt parkering. Resepsjonen ligg i sjølve kraftstasjonen, og det er der du møter vertskapet. Hardanger og Voss Museum, Folgefonnsenteret, Kraftmuseet og Olav. H. Hauge-senteret tilbyr felles sommarpass. Kjøper du dette passet, betalar du full pris den fyrste staden og får 50 prosent rabatt hjå dei andre som er med i samarbeidet.

Fruktstien

Fruktstien. Idyllisk kulturlandskap for alle Startpunkt  Fruktstien kan ein lett koma seg på frå mange plassar: Lofthus Camping, Hotel Ullensvang, Ullensvang Gjesteheim, Hardanger Vandrarheim, og ved daglegvarebutikken på Lofthus. Turomtale  Fruktstien er ein rundtur mellom Lofthus Camping i nord og Hardanger Vandrarheim i sør. Med utgangspunkt i daglegvareforretninga på Lofthus, tek ein først og kryssar RV 13, og følg gang og sykkelsti på oppsida av riksvegen sørover til ein kjem til krysset ved Ullensvang Kyrkje. Her tek ein til venstre og går oppover, forbi Hardanger Vandrarheim/Hardanger Folkehøgskule, gjennom eit bustadfelt. Etter ca1 km frå krysset ved kyrkja kryssar ein ei bru og følg deretter vegen på venstre hand. Då går ein forbi fruktgardane i Opedal.1 km etter brua tek ein av på høgre hand og følg grusveg forbi gardar og hus. Grusvegen går brått nedover og kjem på ein asfaltert gardsveg. Ta til høgre og fortset til enden av asfaltvegen. Her går det sti ned til Lofthus Camping. Frå Lofthus Camping går Fv 102 sørover, forbi Opedal Skule, tilbake mot daglegvareforretninga på Lofthus etter ca1,5 km. Med utgangspunkt i Hotel Ullensvang kan ein enten starta ved daglegvareforretninga på Lofthus, eller ved Opedal Skule. Variasjon av denne løypa: Det er mogeleg å gjera turen kortare eller lenger. Om ein ønsker kortare tur kan ein gjera som følgjer: Etter å ha gått forbi fruktgardane i Opedal, tek ein ikkje av på grusvegen til høgre, men fortset rett fram nedover mot daglegvareforretninga. Ein fin og variert tur er Fruktstien og Elvedalen rundt i kombinasjon. Total gangtid på heile Fruktstien og Elvedalen rundt er ca 3 timar. Parkering: Ved daglegvareforretninga på Lofthus. I skuleferiane kan ein parkera ved Opedal Skule. Tilkomst med offentleg transport: Buss frå Odda, Eidfjord, Geilo, Voss stoppar rett ved ved daglegvarebutikken på Lofthus. Hurtigbåt i sommarsesongen frå Norheimsund (busskorrespondanse til/frå Bergen) stoppar også her. Gradering: Turen er merka som enkel (grønn).  Turlengd: ca 7 km rundt. Total stigning: 100 meter. Tidsbruk: 2 - 3 timar  Sesong: heile året Gode råd: Denne turen går stort sett forbi fruktgardar og er særleg vakker i fruktblomstringa eller når eplene er modne om hausten. Elles er turen fin heile året. Stort sett er vegen asfaltert, så hjulbrukarar kan ferdast nesten over alt.  

Planlegg reisen din!

Vil du oppleve dype fjorder, høye fjell, landskap som tar pusten av deg, kultur og de ekte, vestnorske smakene? Da har du kommet på rett sted!

Finn aktiviteter, overnattingssteder, kulturopplevelser og spisesteder for å fylle ferien din med det beste av hva Vestlandet kan by på.